Jag älskar mål.
Alla framgångsrika företag och högpresterande människor är bra på att sätta mål.
Det är en viktig sak att bemästra för att det bygger självförtroende och hjälper dig att öka produktiviteten.
Men enligt en artikel från Psychology Today visar studier på att målsättning inte fungerar.
En trovärdig källa men i det här fallet saknar artikeln nyansering.
Målsättning fungerar.
Jag ska förklara hur det gör det och varför många misslyckas.
Vad du kommer att lära dig efter att ha läst den här artikeln är ett ramverk för att lyckas med din målsättning och enkelt bryta ner komplexa mål i enkla steg.
Ett sätt för att faktiskt uppnå mål (istället för att bara sätta dem).
I artikeln från Psychology Today pratade de om att sätta mål, men inte vad som krävs för att uppnå dem. Och det är en anledning till att jag inte håller med om vad som skrivs.
Främst baserat utifrån mina egna erfarenheter.
Men för att lyckas med mål vet jag att det inte är så enkelt som att bara bestämma sig för vad du ska göra. Sen stätta ett datum i framtiden då det ska vara uppnått.
Och eftersom vi alla har en strävan för att sätta mål och en vilja för att lyckas uppnå dem, måste man prata om HUR man kan göra för att lyckas.
Målsättning är ett VAD-ting men för att uppnå dem krävs det ett HUR-ting. Och om vi tänker på VARFÖR vi vill (måste) lyckas med vårt mål, har vi ett syfte som ger oss en långvarig motivation.
I slutet av dagen, är ditt VARFÖR din vision. En vision är något som inte har hänt ännu. Det är framtiden. Det är den imaginära saken som drar dig framåt. Och det kan drivas av något inspirerande, eller initialt något som uppfattas som negativt.
Ett exempel på en negativ drivkraft kan vara Brian Acton & Jan Koum, skaparna av WhatsApp. De blev båda nekade jobb på Facebook och efter att fått ett par investeringar slutade det med att de blev uppköpta av Facebook.
Jag kan inte svära på om ett nej till jobbansökan var skälet till deras drivkraft, men det är en bra story.
En sak angående ett VARFÖR. Det är inte något du måste ha, men det är en vägledare och något att falla tillbaka på när du står inför situationer som kräver tuffa beslut. Det hjälper helt enkelt att veta varför du gör det du gör.
Livet är nyanserat och det finns inte ett exakt rätt sätt att komma fram till vad ens vision är.
Men att svara på följande frågor är en bra början. Skriv sedan ner svaren och använd dem för att beskriva hur framtiden skulle kunna se ut utifrån vad du har angett.
Detta var om VARFÖR.
Och målsättning handlar om VAD. Och det måste vara konkret.
För de flesta börjar allt detta med att sätta upp en plan.
So far so good. Men hur kommer det sig då att få av oss lyckas uppnå våra mål?
Ett vanligt och stort skäl är prokrastinering. Du har hört mig säga det förut, men vad är prokrastinering?
Det är viljesvaghet, ett tillstånd där du agerar i motsats mot ditt bättre vetande. Det är när du gör en sak fast du vet att du borde göra något annat.
När du har ett mål som att börja träna, gå ner i vikt, komma igång med företagsbloggen eller lära dig ett nytt kodspråk eller vad det än må vara – är det en plan för ditt framtida jag. Du visualiserar hur du vill att ditt liv ska se ut i framtiden.
Och när du tänker på framtiden är det lätt för hjärnan att se värdet i att vidta åtgärder med långsiktiga fördelar.
Men när det är dags att fatta ett beslut, handlar det inte längre om att göra ett val för ditt framtida jag. Du är helt plötsligt i nuet.
Något jag kallar för tidsresor.
Du sätter upp ett mål och reser till framtiden. Sen är det dags för att ta beslut. Då reser du tillbaka till nutiden.
I framtiden har du sett vad du får. Men i nutiden måste du börja agera för att få det du vet att du kommer att ha i framtiden.
Och vad forskare har kommit fram till är att ditt nutida jag gillar att få en omgående gratifikation och inte en långsiktig belöning. Den långsiktiga belöningen är något hjärnan värdesätter för framtiden, när du gör dina tidsresor.
I det eviga livsuppdraget att uppnå mål, är det därför kritiskt att du tränar dig själv till att tacka nej till att få en omgående belöning – något du bör vara konsekvent med för att brygga gapet mellan vart du är och vart du vill vara.
Detta är något många idésprutande entreprenörer kämpar med.
Men vad det handlar om och vad många studier visar, är att om du vill lyckas med något, måste du hitta förmågan att vara disciplinerad och agera istället för att bli distraherad och göra vad som är lätt.
Framgång kräver att du ignorerar att göra det som är lätt (trycka på snooze knappen) till förmån att göra något svårare (gå upp direkt på morgonen).
Vi vet att det inte är själva arbetet i sig som är svårt. Det svåra är att börja – friktionen mellan att starta och hålla igång. För när du sätter igång är det inte jobbigt, du får ständig feedback av att du uträttar något.
Bara det är ett belöningssystem i sig. Och det är lätt att känna en härlig tillfredsställelse över att du presterar.
Därför vill du bygga vanor kring nya beteenden och undvika att tänka på varför du inte kan eller att du inte är bra innan du ens kommit igång. Tricket är att bygga rutiner som gör det enkelt att sätta igång.
Faktum är att du ska göra det löjligt lätt att komma igång, så pass lätt att det inte går att misslyckas. Ha en låg tröskel.
Och det finns ingen anledning att oroa sig över dina resultat förrän du börjar dyka upp på spelplanen.
Sammanfattat med Zig Ziglars citat:
“You don't have to be great to start, but you have to start to be great”
Eftersom vi vet att vi reser i framtiden när vi sätter upp mål, men måste agera i nuet för att uppnå dem, gör vi bäst i att inte sätta mål för långt fram i tiden. Ett år är alldeles för långt fram för att vår hjärna ska kunna förstå vad som krävs att vi gör för att uppnå mål.
Till och med sex månader är för långt fram.
90 dagars mål är en bra längd. Det finns en massa vetenskap kring detta som vi inte ska gå in på nu. Men kortfattat är det tillräckligt nära i tiden för att det ska kännas verkligt och det ger oss tillräckligt med tid för att vi ska kunna uppnå de flesta mål.
Återigen. Ett mål är ett VAD-ting och det måste vara något konkret (vanligtvis ett nummer associerat med det). Det är också något du inte har full kontroll över.
Om du har kontroll över det är det ett projekt eller en uppgift.
Usain Bolt kan ha ett mål att vinna ett till Olympiskt guld och träna hårt för att lyckas, men i slutet av dagen finns det många aspekter han inte kan kontrollera. Eller, en företagsägare kanske vill öka försäljningen med 20%. Samma sak där, det finns mycket som är okontrollerbart.
Men genom att fokusera på ett system och lita på processen kan du ge dig själv så mycket kontroll som möjligt. Detta är något vi kommer att komma till.
Men först ett par exempel på vad mål kan vara.
Som du kan se ger dessa mål dig en riktning, och trots att de är konkreta och tidsbestämda avslöjar de inte HUR du ska uppnå dem.
Baserat på vilket mål du har, behöver du avgöra vilka projekt det är du behöver jobba med. Och ett projekt har alltid ett start -och slutdatum. Och i vårt fall är ett projekt något du ska ägna din tid, uppmärksamhet, resurser, team, pengar och kompetens till.
Till skillnad mot mål är projekt något du har kontroll över. Ett projekt kan vara:
Nu när du har fått en bättre förståelse över vad ett projekt är, skriv ner alla projekt du VILL, BÖR eller MÅSTE jobba med. Och nu ska du rangordna alla projekt utefter vad som är MEST viktigt och MINST viktigt.
Nu kommer den svåra delen och en stor anledning till varför många misslyckas med att uppnå sina mål.
Ambition.
Det vill säga. Du vill GÖRA och FIXA allting på en gång. Men din ambition (och ego) är vad som hindrar dig från att få en dragningskraft mot dina mål.
Det slutar med att du har för många bollar i luften, och istället för att uträtta och avsluta – slutar det med att du släcker bränder, och tappar en boll här och där.
Här är verkligheten.
Du kanske inte känner till alla projekt eller strategier du behöver för att nå ditt mål. Det är OK. Men du kommer heller aldrig att veta om du inte börjar GÖRA.
Oroa dig inte över resultaten förrän du ger dig ut på spelplanen och börjar jobba med din plan.
Vissa saker kommer gå perfekt, men troligtvis kommer de flesta inte göra det för att du har varit optimistisk med tiden eller för att du saknar resurser, arbetskraft eller pengar.
Men här kommer hoppet tillbaka.
Ju mer du jobbar med ett system och litar på processen, desto smartare och bättre kommer du bli på att uppskatta tid och förstå exakt vilka resurser, arbetskraft och pengar du behöver.
När du blir bättre (och bättre) kommer du att skaffa dig de färdigheter du behöver för att uppnå dina mål.
Nu har du bestämt dig för vilka projekt du ska jobba med. Och det betyder inte att du behöver jobba med alla nu. Vi jobbar med ETT projekt i taget och varje projekt vi jobbar med bryter vi ner till en två veckors sprint.
Varför två veckor?
Anledningen till att du delar upp det i två veckors sprintar är för att med korta intervaller ha en feedback loop om vad som fungerar eller INTE fungerar. Vad vi ska FORTSÄTTA fokusera på och vad vi ska göra MINDRE av.
Svar på dessa frågor får du genom att sätta dig ner och utvärdera hur dina två veckor har gått innan du startar nästa sprint. Utvärdera din prestation. Ge dig själv den tiden.
Och kom ihåg.
Det handlar om att göra det löjligt enkelt att komma igång. Oroa dig därför inte för "hur mycket" du kommer att kunna göra under de nästkommande två veckor, du vet helt enkelt inte hur lång tid vissa saker kommer att ta.
Och eftersom två veckors sprintar är så pass nära varandra kommer du att kunna anpassa dig, lära dig och byta riktning snabbt (om det behövs). Vilket innebär att du slipper slösa flera månader på dåliga projekt eller strategier.
Gör en uppskattning efter bästa förmåga och ge dig ut på spelplanen.
Ju mer du GÖR, desto bättre, säkrare, kompetent, erfaren och mer strategisk kommer du att bli.
Sista steget. Här ska du helt enkelt besluta dig för vilka aktiviteter du behöver utföra i samband med det projekt du jobbar med nu.
Än en gång, om detta är första gången du jobbar med ett projekt du inte gjort förr, är det mycket troligt att du inte vet vilka de viktigaste aktiviteterna är för att få projektet slutfört.
Det är OK.
Och du kommer att komma på nya aktiviteter du behöver göra, dessa kan du skriva ner och lägga till på en att-göra-lista.
När du tänker på vilka aktiviteter du behöver utföra för att slutföra din två veckors sprint, tänk baklänges.
Exempelvis, om slutdatumet för din två veckors sprint är nästa fredag kl. 16:00 - vad skulle vara det sista du gör innan 16:00 för att klara av den delen av projektet? Och vad skulle du behöva göra innan det? Och före det? Och så vidare tills du får slut på aktiviteter.
Som ett exempel kan vi ta en av inLinks interna projekt som är att lansera en ny webb. En vecka av sprinten kan då se ut som följande.
Nu har du en tydlig bild av vad du måste göra för att hinna leverera mot projektet.
Nästa steg är att den dagen du ska jobba med din aktivitet eller aktiviteterna, bryta ner dagen till flera delmoment för att förstå allt du behöver göra för att slutföra aktiviteten.
Beroende på vad det är som ska göras kan det krävas flera moment. Låt mig ta vår måndagsaktivitet som exempel.
Tydligare kan det inte bli. Nu vet du exakt vad du behöver göra.
Effekten av att du gör detta är att du skapar processer och system runt dina projekt - och dina projekt är det som leder dig mot dina mål. Det är kraftfullt och du bygger upp ett momentum för dig och ditt företag.
En viktig sak att tänka på när det kommer till att skapa aktiviteter är att tänka på VEM som gör VAD och NÄR de ska göra det, och eventuellt VART det ska hända. Vissa aktiviteter kommer att vara repeterande och ske rutinmässigt, medan andra sker endast en gång.
Exempel.
När du börjar använda dig av ett rutinmässigt system kommer du att få en enorm klarhet, självförtroende och säkerhet. Du kommer att få något du inte kan se just nu. En belöning som väntar på dig längre fram.
Och kanske allt detta känns överväldigande. Det är meningen. Det är en naturlig känsla när vi lär oss nya färdigheter.
Om du kan minnas tillbaka till hur det var att cykla, simma eller använda ett nytt program på datorn första gången så var det nog främmande och konstigt för att det inte var naturligt. Men efter ett tag behövde du inte ens tänka på det.
Samma sak gäller när du använder dig av ett system eller process liknande det vi har gått igenom.
Vad vi har gått igenom är att sätta mål, välja projekt som hjälper oss att uppnå målet och en aktivitetsplan för att slutföra våra projekt. Och systemet är det som gör att vi effektivt fokuserar på det som är rätt.
Det är inte svårare än så.
Om du bara GÖR kommer du att se resultat och slutligen få din BELÖNING.